Julmust

Jag har visst blivit värsta tävlingsmänniskan. Jag har funnit ytterligare en tävling jag vill vara med i och slåss om priset. Denna gång är det Julbloggen som i samarbete med Apotekarnes lottar ut julmust. Mums! Förutom att lägga upp bilden på mustflaskan och att länka till bloggen så ska man berätta om sitt bästa julminne.

Jag har många härliga julminnen men ett av de mest speciella är julen -02. Jag var detta år höggravid med mitt sista barn. Beräknad födsel var satt till 24/12 men tack och lov klarade jag att knipa över det datumet. Julafton firades i väldigt lugnt mak. Han som väntade i magen har en äldre bror som är född i oktober -01 (14 månader äldre) men de har även tre äldre syskon från ett tidigare äktenskap. Denna jul var det ”pappajul” – alltså hade vi bara ett barn hos oss på julafton och juldagen men vi hade bestämt att de äldre barnen skulle komma på annandagen för att fira en andra jul och stanna till efter nyår.

Alla var ute på lite olika bestyr mitt på dagen så jag släpade ner sittvagnen de två trapporna och gick ned till vårt köpcentrum. Lite härlig mellandagsrea sitter aldrig fel. När jag frossar bland skjortor och tröjor inne på Dressman lyckas jag på något sätt vrida till vagnen så att ett av hjulen hoppar av. Jag böjer mig ner och krånglar på det med sonen fortfarande i vagnen. Fullt med folk, vinterjacka och halsduk och en balansakt med en klunsig vagn var visst det som behövdes för att dra igång den förestående förlossningen, för då jag sakta reser mig upp, högröd i ansiktet, känner jag den första krampen i ryggslutet – en värk.

Jag shoppar klart det jag har tänkt mig och stannar några gånger och pratar med bekanta som också är ute för att göra fynd så när jag väl är hemma igen har värkarbetet verkligen tagit fart. Jag hade sett fram emot att få fira med alla barnen. Äta god mat och dela ut julklappar, inget skulle få komma före firandet. Jag minns att jag fräste åt min mamma då hon ville hjälpa mig i köket. Även om jag låtsades som att allt var precis som vanligt så tyckte hon nog att jag såg ut att ha dålig kontroll när jag stod och hängde, ”profylaxande” över stekpannan…men viljor kan försätta berg, va? Middagen genomleds sedan i rekordfart.

Alla utom jag själv fattade att det skulle födas ett barn inom någon timme…men julklapparna var fortfarande oöppnade så självklart tvingade jag alla att sitta som tända ljus kring granen och öppna sina gåvor. Till en början gjorde vi som vi brukar, en i taget öppnar sitt paket och alla andra tittar på och glädjs men efter ett tag flåsade jag mer än vad jag tittade så då blev det fritt fram att kasta sig över sina paket. Jag minns inte vad jag gav bort det året och jag minns inte heller vad jag fick. Det jag minns var de hundra mil jag upplevde de två våningarna som, den sju timmars långa bilresan (min man satte personbästa på sträckan Tyresö-SöS – strax över 10 minuter) och den sjutusen våningars långa hissresa från bilen och upp till förlossningen.

Väl uppe på avdelningen mötte en barnmorska upp oss och frågade hur långt det var mellan värkarna. Innan hon har avslutat sin fråga får jag en värk och jag hör den fantastiska barnmorskan någonstans i en annan värld säga att ”Du måste in på ett rum, Du föder när som helst” (hon har alltså hört på mitt sätt att andas att det är dags). Jag hinner få av mig byxorna och lägga mig på sidan, sedan krystar jag ut en underbar liten, ny människa.

Okej, nu ska jag klistra in min julberättelse i Julbloggens gästbok. Kanske blev det liiite långt men den bästa julen måste få ta lite plats, eller hur?

Annonser
Det här inlägget postades i Tävlingarna. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Julmust

  1. Kul med en ny julblogg! Lägger in en länk till dig när jag uppdaterar länksidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s