Saffransbullar

Jo, visst hann jag baka saffransbullar ikväll. Sönerna ville vara med men då det blev sent mutade jag dem istället med bullar och mjölk till frukost imorgon. Förr tyckte jag saffransbullar smakade pyton. Torra och trista, men sedan kesellans intåg älskar jag att äta nygräddade bullar. Receptet jag använder mig av heter Mamma Bulldegs saffransbullar. En kvinna jag ”chattade” en del med för 8-10 år sedan på siten ”Allt för Föräldrar” (fast på den tiden hette det föräldraNätet). Då var det verkligen nytänk med Kesella och alla avgudade hennes recept.

Genom åren sätter man självklart sin egen prägel på recept. Jag bakar aldrig med russin eftersom ingen i familjen gillar det i bröd, jag använder rätt mycket mindre (mycket mindre 🙂 ) mjöl och så kavlar jag ut degen likt då jag bakar kanelbullar och brer degen med smör och vaniljsocker samt river mandelmassa över. Då degen är rätt lös går det inte att rulla ihop och göra korvar att skära ut bullar av utan jag skär remsor jag dubbelviker, tvinnar och knör ihop till en slags snäckknut. Penslar sedan med ägg och pärlsocker innan jag bakar dem. Mums!

Har ni inte redan receptet delar jag gärna med mig av det. Lycka till!

Mamma Bulldegs saffransbullar

50 gr jäst
150 gr riktigt smör
5 dl gammeldags mjölk
250 gr Kesella gourmet
2 pkt saffran
2 dl vit brödsirap
0,5 tsk salt
drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
russin
ägg till pensling

Lägg russinen i blöt i en skål med vatten. Smula jäst i en bunke. Stöt saffran tilsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen ”svettas” med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!). Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen. Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver). Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.
Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge! Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.

Annonser
Det här inlägget postades i Bakningen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s